Cholesterol: co warto wiedzieć na ten temat?

Mówi się o nim wiele, a dyskusje takie bywają często dość burzliwe. Dlaczego? Bo cholesterol to poważny i dość skomplikowany problem. Z jednej strony nasz organizm potrzebuje go do tego, by móc funkcjonować w odpowiedni sposób. Z drugiej strony od lat medycyna boryka się z plaga chorób, za których rozwój odpowiedzialny jest właśnie zbyt wysoki poziom cholesterolu.

Co zatem robić?

Dbać o to, by nasza dieta była możliwie jak najlżejsza czy też śmiało sięgać po dania, w których tłuszcze zajmują ważne miejsce? Jak się okazuje żadna skrajność nie przyniesie nam korzyści – wręcz przeciwnie. Umiar i zdrowy rozsądek to podstawa zdrowia. Dieta, która ma nam zapewnić dobrą formę, również taka powinna być. Tylko dzięki temu utrzymamy cholesterol na odpowiednim poziomie.

Co warto wiedzieć?

Powinniśmy pamiętać, że o ile zbyt wysoki poziom cholesterolu jest poważnym problemem współczesnej medycyny, to i jego brak może mieć poważne konsekwencje. Cholesterol to przecież substancja ważna dla naszego zdrowia, bez której wiele funkcji tak ważnych dla naszego życia i zdrowia zostałoby zaburzonych. Cholesterol ma przecież ogromny wpływ na budowę włókien nerwowych oraz błony komórkowej. Bez cholesterolu nasz organizm nie byłby w stanie wytwarzać niektórych hormonów, a te są przecież niezwykle ważne dla każdego człowieka. Produkowany w naszej wątrobie cholesterol jest zatem bardzo ważny.

Skąd zatem to zamieszanie związane z walką z tym problemem?

Zamieszanie związane z cholesterolem wynika z tego, że nasza dieta często jest zbyt tłusta. Tłuszcz zamieniany jest w wątrobie w cholesterol, który nasz organizm powinien wykorzystać w odpowiedni sposób. Gdy nasza dieta jest zbyt tłusta, pojawia się problem z nadmiarem cholesterolu. Nasz organizm nie jest go w stanie wykorzystać, a jego zbyt wielka ilość zamiast pomagać – szkodzi. Warto też pamiętać o tym, że istnieje różnica pomiędzy dobrym i złym cholesterolem. Ten dobry to cholesterol powstający dzięki tłuszczom roślinnym. To on jest niezbędny naszemu organizmowi do sprawnej pracy, to dzięki niemu możemy się cieszyć dobra formą.

Większość z nas sięga jednak po tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Są one źródłem tzw. „złego cholesterolu”, który nie tylko nie pomaga nam zachować lepszej formy, ale staje się przyczyną problemów ze zdrowie. Efektem diety zbyt tłustej jest zatem zbyt wysoki poziom cholesterolu, prowadzący do problemów z praca układu krwionośnego oraz serca.